МУ-ын ЗГ-ын 2022 оны 08 дугаар сарын 24-ний өдрийн хуралдаанаар Мэргэжлийн байгууллагын хяналт шалгалтын дүнгээр мах, махан бүтээгдэхүүний эрүүл ахуй, чанар, аюулгүй байдлын стандартын шаардлага хангасан дулааны аргаар боловсруулсан махыг БНХАУ-д экспортлох ажлыг зохион байгуулах чиглэл өгсөн.

Үүнтэй холбогдуулан Мэргэжлийн хяналтын байгууллагаас нэр бүхий 11 аж ахуйн нэгжийн бэлтгэсэн итгэмжлэгдсэн лабораторийн шинжилгээний дүнгээр шаардлага хангасан 5720.6 тн махыг экспортод гаргах бэлтгэл ажилд хяналт тавин ажиллаж байна.

Мах экспортлогч аж ажуйн нэгжүүдэд анхааруулахад:

Ажлын байр, агуулахын цэвэрлэгээ, халдваргүйтгэлийг тогтмол хийх, мах, махан бүтээгдэхүүнийг хадгалахдаа стандартын дагуу зориулалтын поддон тавиурт хурааж хэвших, хадгалах, хөлдөөх камерын температурыг тогтмол хянах, хүнсний түүхий эд бүтээгдэхүүний ул мөрийг мөрдөн тогтоох, лабораторийн шинжилгээний хариу болон баримт бичгийг хадгалж архивлах, бүртгэл хөтлөх, ажилчдыг эрүүл мэндийн үзлэг шинжилгээнд 6 сар тутам хамруулах,

Монгол Улсын МХЕГ болон БНХАУ-ын Чанарын хяналт шалгалт, хорио цээрийн ерөнхий газар хооронд 2011 онд байгуулсан “Дулааны аргаар боловсруулсан үхэр, хонь, ямааны мах, махан бүтээгдэхүүнийг Монгол Улс БНХАУ-д экспортолж, импортлох үеийн хяналт шалгалт, хорио цээр, мал эмнэлэг, ариун цэврийн нөхцөлийн тухай” протоколын 4, 6-10 дугаар зүйлд заасан нөхцөл, шаардлагыг хангасан эсэх,

Монгол Улсын ХХААЯ болон БНХАУ-ын Чанарын хяналт шалгалт, хорио цээрийн ерөнхий газар хооронд “БНХАУ-д адууны мах экспортлохтой холбогдсон хяналт, хорио цээр, мал эмнэлэг, ариун цэврийн шаардлагын тухай” протоколын 4, 5, 6, 7, 8, 9 дүгээр зүйлд заасан нөхцөл шаардлагыг хангасан эсэх,

Дулааны аргаар боловсруулсан мах, махан бүтээгдэхүүнийг экспортлохдоо МХЕГ-ын 2021 оны 02 дугаар сарын 19-ний өдрийн 01-02-025/02 тоот зөвлөмжийн 1 дүгээр бүлгийн 2.2, 2 дугаар бүлгийн 3, 6, 3 дугаар бүлгийн 8, 9, 6 дугаар бүлгийн 12 дугаар зүйлийг бүрэн хэрэгжүүлэх, хавсралтаар гаргасан “Коронавируст (КОВИД 19) цар тахлын үед экспортын мах, махан бүтээгдэхүүний үйлдвэрт хэрэглэгдэх ариутгал, халдваргүйжүүлэлтийн бодис”-ыг хэрэглэсэн эсэх,

Төрийн хяналт шалгалтын тухай, Мал, амьтны эрүүл мэндийн тухай, Хүнсний тухай, Хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлыг хангах тухай хуулиуд болон тэдгээрт нийцүүлэн гарсан холбогдох дүрэм, журам, стандарт, ЗГ-ын 311 дүгээр тогтоолоор батлагдсан дотоод хяналтыг мөрдөж ажиллах шаардлагатай байна.